
To: Martha Salazar-Blanco 

From: Craig E. Leen, City Attorney for the City of Coral Gablesef___ 

RE: Legal Opinion Regarding Coral Gables MFSA Standards 

Date: August 06, 2013 

You have inquired about the interpretation of the above-referenced sections of Code as they 
apply to the height of development at the property at lots 29-41 of Block 10, 717 through 741 
Valencia Avenue. I have attached the relevant sections of the Code, referenced above, and a 
zoning verification letter that the City previously issued for this property in 2007. The relevant 
provisions have not been revised since the 20071 etter was issued, so the same regulations are 
being interpreted. Please note, this opinion and interpretation is being provided by the City 
Attorney pursuant to the authority granted in sections 2-201(e)(l) and (8) of the City Code, 
which is also consistent with the City Attorney's authority under section 2-702 of the Zoning 
Code. 

The 2007 letter clearly opines that Section 4-104.D.8.a. governs, and the site specific regulations 
therefore determine the permissible height on the property. The 2007 letter states that: "As a 
point of clarification Sections 4-104D.8.b. through g. of the "Zoning Code" provides for the 
permitted height of properties that do not have Site Specific Zoning Regulations in the MFSA 
Zoning District." You have inquired whether this is a correct interpretation of the Code, or 
whether the proper interpretation is to apply the strictest of the applicable height limits listed in 
Section 4-1 04.0.8. 

I have reviewed Section 4-104 in its entirety, Section A-12 of the site specific regulations (the 
section applicable to these lots), and Section 1-108C (relating to Site Specific regulations), all in 
the City Zoning Code, and conferred with outside counsel (who conferred with the attorney who 
drafted the regulations at issue for the City). It is my opinion that the Site Specific regulations 
govern over more general regulations. This basic principle, that the specific takes precedence 
over the general, is followed by appellate courts, including the Florida Supreme Court. See, e.g., 
Mendenhall v. State of Florida, 48 So. 3d 740, 748 (Fla. 2010}; see also Palm Harbor Special 
Control District v. Kelly, 500 So. 2d 1382, 1385-86 (Fla. 2d DCA 1987). Thus, the specific parts 
of the law control the more general provisions. Here, the site specific regulations for this 
property take precedence because they specifically reference this property by lot and block 
number. 
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You have also asked whether section 1-1 09(E) --which provides a rule of construction that in the 
event of a conflict between provisions in the Zoning Code, the more restrictive provision applies 
- would change this analysis. It is my opinion that this section does not change the analysis. As 
an initial matter, section 4-104, which specifically addresses the MFSA District, states in the 
performance standards (section 4-104(0)) that the site specific standard applies, and then 
emphasizes that the site specific applies again when expressly addressing height (section 4-
104.0.8.a). In such circumstances, there is no need to address section 1-109(E), as there is no 
conflict present here, since the MFSA standard itself states on its face that the site specific 
standard will apply. In other words, the plain meaning of section 4- 104 governs, which 
specifically addresses and resolves the situation at issue, so there is no need to resort to a more 
general rule of construction. In addition, I would also note that Section 1-lOS(C), which directly 
addresses the application of site specific standards, indicates that the site specifics control over 
other provisions in the Zoning Code (with a limited exception that is not applicable to the issue 
we are discussing). This rule also supports application of the site specifics here. 

Finally, please consider that any other interpretation would negate the inclusion of the site 
specific regulations in subsection 4·104.D.8.a. There is another basic rule of construction that 
every word in a legislative enactment should be given meaning, if at all possible. This rule 
ensures that legislative intent is followed. Here, I believe this rule supports applying the site 
specific regulations as well, as referenced in 8.a. 

For these reasons, my conclusion (and that of the other attorneys consulted) is that the 2007 letter 
is correct, and the height of development on the property is governed by the site specific 
regulations. Please advise if you have any questions or need further assistance with this matter. 



Osle, Zilma 
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To: 
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Attachments: 

Leen, Craig 
Tuesday, August 06, 2013 3:37 PM 
Hernandez, Cristina; Osle, Zilma 
Thornton Richard, Bridgette; Figueroa, Yaneris; Franqui, Susan 
FW: City Attorney Opinion- Coral Gables MFSA standards Section 4-104 and Site 
Specifics Section A-13 
Zoning.Letter.715-741 Valencia.S.l8.07.pdf, Zoning Code, Section 4-104 and Appx. A, 
Section A-12.pdf 

Please place in the Opinion Folder. 

Craig E. Leen 
City Attorney 

From: Leen, Craig 
Sent: Tuesday, August 06, 2013 3:13PM 
To: Salazar-Bianco, Martha 
Cc: Tompkins, Jane; Trias, Ramon; Thornton Richard, Bridgette; 'Susan L. Trevarthen' 
Subject: City Attorney Opinion- Coral Gables MFSA standards Section 4-104 and Site Specifics Section A-13 

Ms. Salazar-Bianco, 

( "1u have inquired about the interpretation of the above-referenced sections of Code as they apply to the height of 
... evelopment at the property at Lots 29-41 of Block 10, 717 through 741 Valencia Avenue. I have attached the relevant 
sections of the Code, referenced above, and a zoning verification letter that the City previously issued for this property 
in 2007. The relevant provisions have not been revised since the 2007 letter was issued, so the same regulations are 
being interpreted. Please note, this opinion and interpretation is being provided by the City Attorney pursuant to the 
authority granted in sections 2-201(e)(1) and (8) of the City Code, which is also consistent with the City Attorney's 
authority under section 2-702 of the Zoning Code. 

The 2007 letter clearly opines that Section 4-104.D.8.a. governs, and the site specific regulations therefore determine 
the permissible height on the property. The 20071etter states that: "As a point of clarification Sections 4-104D.8.b. 
through g. of the "Zoning Code" provides for the permitted height of properties that do not have Site Specific Zoning 
Regulations in the MFSA Zoning District." You have inquired whether this is a correct interpretation of the Code, or 
whether the proper interpretation is to apply the strictest of the applicable height limits listed in Section 4-104.0.8. 

I have reviewed Section 4-104 in its entirety, Section A-12 of the site specific regulations (the section applicable to these 
lots), and Section 1-108C (relating to Site Specific regulations), all in the City Zoning Code, and conferred with outside 
counsel (who conferred with the attorney who drafted the regulations at issue for the City). It is my opinion that the 
Site Specific regulations govern over more general regulations. This basic principle, that the specific takes precedence 
over the general, is followed by appellate courts, including the Florida Supreme Court. See, e.g., Mendenhall v. State of 
Florida, 48 So. 3d 740, 748 (Fla. 2010); see also Polm Harbor Special Control District v. Kelly, 500 So. 2d 1382, 1385-86 
(Fla. 2d DCA 1987). Thus, the specific parts of the law control the more general provisions. Here, the site specific 
regulations for this property take precedence because they specifically reference this property by lot and block number. 

.... •u have also asked whether section 1-109(E)- which provides a rule of construction that in the event of a conflict 
uetween provisions in the Zoning Code, the more restrictive provision applies-- would change this analysis. It is my 
opinion that this section does not change the analysis. As an initial matter, section 4-104, which specifically addresses 
the MFSA District, states in the performance standards (section 4-104(D)) that the site specific standard applies, and 
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then 'lmphasizes that the site specific applies again when expressly addressing height (section 4-104.D.8.a). In such 
circumstances, there is no need to address section 1-109(E), as there is no conflict present here, since the MFSA 
standard itself states on its face that the site specific standard will apply. In other words, the plain meaning of section 4· 

(':J4 governs, which specifically addresses and resolves the situation at issue, so there is no need to resort to a more 
b~neral rule of construction. In addition, I would also note that Section 1-108(C), which directly addresses the 
application of site specific standards, indicates that the site specifics control over other provisions in the Zoning Code 
(with a limited exception that is not applicable to the issue we are discussing). This rule also supports application of the 
site specifics here. 

Finally, please consider that any other interpretation would negate the inclusion of the site specific regulations in 
subsection 4-104.D.8.a. There is another basic rule of construction that every word in a legislative enactment should be 
given meaning, if at all possible. This rule ensures that legislative intent is followed. Here, I believe this rule supports 
applying the site specific regulations as well, as referenced in 8.a. 

For these reasons, my conclusion (and that of the other attorneys consulted) is that the 2007 letter is correct, and the 
height of development on the property is governed by the site specific regulations. Please advise if you have any 
questions or need further assistance with this matter. 

Sincerely, 

Craig E. Leen 
City Attorney 
City of Coral Gables 
405 Biltmore Way 

O
roral Gables, Florida 33134 

1one: (305} 460-5218 
Fax: (305) 460·5264 
Email: cleen@coralgables.com 
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